Iselin «rørlegger yrket kan ta deg så langt du bare vil»

At Iselin Abell Nilsen ble rørlegger var litt tilfeldig. Rørentreprenørenes Opplæringskontor i Oslo, søkte etter ungdom
– og da gjerne jenter – som ville ha sommerjobb som rørlegger.
– Jeg og ei venninne tenkte “shit au, penger er penger, vi søker”.

 

 

Trivdes helt fra starten
Begge fikk jobb og Iselin fant raskt ut at hun trivdes utrolig godt i yrket.
– Jeg syntes sommerjobben var kul. Jeg likte å jobbe med noe praktisk, det  var gøy å se at noe ble til i løpet av en dag og at oppgavene var så varierte.
Ett år senere valgte derfor Iselin og venninnen å satse på rørleggeryrket.
– Etter to år på skole gikk vi rett ut i en lønnet lærlingjobb. Etter et par år tjente vi nok mer enn man gjør i mange tradisjonelle jenteyrker.
Venninnene fikk lærlingplass der de hadde hatt sommerjobb, for jentene hadde gjort et så godt inntrykk at firmaet mer enn gjerne ville ha flere jenter inn i faget.
– Hvordan var det å komme ut som lærling blant alle gutta?
– Det gikk bra. Jeg tror mange av guttene synes det er ålreit å få inn jenter. Da blir det et litt annet miljø og mindre grov prat rundt lunsjbordet.

Kult å tenke utradisjonelt
De fleste Iselin møter synes det er kult at hun har valgt utradisjonelt.
– Mange blir litt overrasket, men de synes det er kult at noen har turt å velge litt annerledes. Det er jo ingen grunn til at ikke flere jenter skal bli rørleggere. Hvis jentene bare får prøvd seg litt, så skjønner de at dette er et yrke de kan klare så lett som bare det. Det er lettere å løfte et toalett enn det er for en hjelpe­pleier å løfte på et voksent
menneske.

Trenger ikke å jobbe med kloakk
– Jeg jobber kun med energisystemer. Det vil si varme og kjøling via vann, som sørger for at bygget får riktig temperatur, så jeg jobber aldri med kloakk. Rørleggeryrket er veldig allsidig. Jobber du med bad, er du ofte med på å innrede det og får jobbet med det estetiske, som å velge ut møbler. Men det kan selvfølgelig hende at fru Olsen får et tett toalett og må ringe en rørlegger, ler hun og legger til:
– Men du kan også jobbe på store anlegg, som jeg gjør, der er det grovere dimensjoner og ingen som bruker rørene før bygget står ferdig.
Iselin har utdannet seg videre. I dag er hun energi­ingeniør i AF Energi & Miljøteknikk. Akkurat nå er hun anleggsleder på Veterinærinstituttet som bygges på Campus Ås. Der er mer en 900 mennesker i sving.
– Vil du utdanne deg videre fra rørlegger, finnes det veldig mange muligheter. Men da er det godt å ha et svennebrev i bunnen. Det gjør teorien litt lettere. Du får knagger å henge den på, smiler hun, før hun avslutter:
– Jeg har det morsomt hver eneste dag på jobb. Jeg lærer noe nytt hele tiden, det synes jeg er positivt, så jeg har aldri angret på at jeg ble rørlegger. Rørleggeryrket kan ta deg så langt du bare vil.

Ønsker du å vite mer?

Ta kontakt med Eli@rornorge.no eller Iselinabell.nilsen@afgruppen.no

Comments are closed.